טעינת רכב חשמלי בבית משותף
בשנת 2021 היה זינוק של מאות אחוזים במכירות רכבים חשמליים בישראל, והצפי לשנת 2022 גדול עוד יותר. אבל איפה מתקינים את עמדות ההטענה של הרכבים החשמליים? מה קורה אם אתם גרים בבניין משותף וצריכים להתקין עמדה בחניון המשותף? איך משתמשים בחשמל הציבורי?
להלן סקירה עדכנית.
התקנת העמדה
אם לדירה שלכם מוצמדת חניה מסוימת, היא למעשה הרכוש שלכם ושאלת ההתקנה עצמה יותר פשוטה, ותעמוד לכם הזכות לעשות זאת.
האם שכן יכול להתנגד?
הואיל וחוק המקרקעין עדיין לא נתן התייחסות לסוגיה זו, קיימות שתי פרשנויות משפטית:
הפרשנות הראשונה, רואה בהתקנת עמדה כשימוש רגיל וסביר של דייר בבניין ברכוש המשותף. יחד עם זאת, יכולים השכנים להתנגד, אם יציגו טעונים סבירים, למשל טענות של בטיחות, כגון סיכון לשריפה או להתחשמלות או העדר הספק חשמלי בבניין.
הפרשנות השניה, דורשת הסכמה באסיפה כללית של בעלי הדירות ברוב של שני שליש.
נציין, כי הממשלה מקדמת חקיקה בנושא התקנת עמדת טעינה בבניינים משותפים, כך שכל דייר יהיה רשאי להתקין תשתית לצורך הקמת עמדת טעינה לרכב חשמלי, ללא צורך הסכמת יתר הדיירים, אך כאמור, זוהי הצעת חוק בלבד בשלב זה.
אם בבניין שלכם יש חניה משותפת (“פול” של חניות שאף חניה לא מוצמדת לדירה ספציפית) תצטרכו לקבל אישור של יתר הבעלים להתקנת עמדת הטעינה. הבעיה עולה שכם לאחר קבלת האישור, לא תוכלו להבטיח שמקום החניה שליד העמדה יהיה פנוי להטענת הרכב שלכם. הפתרון במקרה כזה הוא רכישה של מקום חניה ספציפי, בדרך של מכר או חכירה, ופה נכנסת סוגיה של עסקאות במקרקעין ואף ייתכן צורך לתיקון צו הבית המשותף. במקרה כזה תהיו חייבים ליויו של עו”ד להסדרת הנושא.
שימוש בחשמל
אחרי שעברתם את המשוכה של מיקום העמדה, נותרה השאלה של צריכת החשמל.
אופציה אחת, היא שימוש ישיר של החשמל האישי שלכם, כלומר חיבור למונה הדרתי. אופציה זו קיימת בעיקר לדירות בקומות הקרקע או הראשונות, אבל ברוב המקרים הדבר לא יהיה אפשרי פיזית ולכן תצטרכו להתחבר לחשמל הציבורי.
אופציה שניה, כאמור, היא חיבור למונה החשמל של הבניין, כלומר לחשמל הציבורי. הדרך לעשות זאת היא התקנת מונה שמפריד בין החשמל הציבורי לנקודת הטעינה ותשלום פרטני של אותו דייר לקופת ועד הבניין/חברת הניהול.
הנחיות לועד הבית
כדי להסדיר נושא זה, כדאי מראש להגדיר את נוהל ההתקנה. למשל:
קבלת החלטה יתר הדיירים על התקנת עמדת טעינה, כאמור מעלה.
כתיבת טופס בקשה להתקנת עמדת טעינה בחניון המשותף (דוגמא בהמשך). מה הוא כולל?
אופן ההתקנה – באמצעות חשמלי מוסמך, באחריות המתקין ועל חשבונו.
מיקום העמדה (למשל תוך פגיעה מינימלית בחזות המבנה).
אחריות המתקין לנזקים וחיובו לשימוש זהיר ובטיחותי בהתאם לדין ותקנון הבית המשותף.
קיום ביטוח לכיסוי צד ג’, נזקי שריפה ובכלל. ייתכן וחברת הביטוח תבקש להתקין אמצעים להקטנת סיכונים ואז יש להגדיר בטופס כי בעל העמדה יישא בעלויות אלו. יש לדרוש להציג פוליסת ביטוח בתוקף מדי שנה.
הגדרת אופן התשלום לחשמל הציבורי, ככל ורלוונטי (מועדים, תעריפים וכיוצ”ב).
הגדרת היקף הצריכה (רצוי להגביל). הערכה היא שבמקרה של התקנה עמדות בשיעור של מעל 10% מהחניות ידרוש הגדלת הספק חשמל לבניין, שעולה כסף רב.
אופן הפסקת השימוש – יש להגדיר מתי האסיפה או הועד או חברת הניהול יכולים לדרוש את הסרת עמדת הטעינה.
ככל ומדובר בשוכר של דירה – יש להביא אישור בכתב מבעלי הדירה.
חשוב להכיר את ההנחיות להתקנת מערכת טעינה לרכב חשמלי של מינהל החשמל המפורסמות באתר רשות החשמל:
רוצים לקבל דוגמא של כתב התחייבות ובקשה לעמדת טעינה חשמלית בחניון המשותף ללא עלות? לחצו על כפתור צור קשר.
נתקלתם בשאלה משפטית בקשר לרכוש משותף? זקוקים לייצוג משפטי? אתם מוזמנים לפנות לעורך דין ממשרדנו בדף צור קשר, או בטל’ 074-766-1367
האמור להלן אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב, ובכל מקרה מומלץ להיוועץ בעו”ד על מנת לעמוד על מלוא הזכויות. כל הפועל עפ”י האמור להלן בלבד מבלי להיוועץ בעו”ד, עושה זאת על אחריותו הבלעדית ומוותר בזאת על כל טענה ו/או תביעה כנגד הכותב ו/או בעלי האתר.