הצמדת 3 מקומות חניה לדירה בית משותף

הצמדת 3 מקומות חניה לדירה

רישום בית משותף

רישום בית משותף הוא חלק מהשלב הרישומי במסגרת בניית בית משותף, כאשר החובה לביצוע הרישום מוטלת על היזם על פי חוק מכר (דירות), התשל”ג-1973, בהתאם למועדים הקבועים בחוק.

פעולות רישום הבית המשותף נעשות מול לשכת המפקח על המקרקעין, הפועלת בתוך לשכת רישום המקרקעין (“טאבו”).

הגשת הבקשה לרישום בית משותף תבוצע בהתאם לחוק המקרקעין, התשכ”ט-1969, (להלן: “חוק המקרקעין”), תקנות המקרקעין (ניהול ורישום), התשע”ב-2011 ולקובץ נוהלי הרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין.

מהו בית משותף?

בית משותף מוגדר בסעיף 52 לחוק המקרקעין, לפי שני תנאים: “בית שיש בו שתי דירות או יותר” ו”בית שנרשם בפנקס הבתים המשותפים שבלשכת המקרקעין”.

השלבים ברישום הבית המשותף

בין יתר המסמכים שנדרשים להגיש למפקח על רישום המקרקעין, יש לצרף בקשה לרישם הבניין כבית משותף חתום ע”י בעלי הזכויות, ייחוד הערות/בעלויות ליחידות החדשות, תקנון מוסכם, הסכמת נציגות זמנית, ותשריט ערוך ע”י אדריכל, מהנדס, מודד מוסמך או הנדסאי מוסמך.

כאשר רשומה בחלקה הערה תכנונית כגון תקנה 27 לתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), קיימת חובה לאשר את התשריט על ידי מוסד התכנון – הועדה המקומית לתכנון ובניה.

הצמדת 3 מוקמות חניה לדירה

תקן חניה, למעט מקרים חריגים, הינו 2 מקומות חניה לדירה.

יחד עם זאת, קיימים מקרים בהם היזם מכר 3 מקומות חניה לדירה, ובשלב רישום הבית המשותף, נדרשים לבצע הצמדה של שלושת מקומות החניה הנ”ל לאותה יחידה חדשה.

סעיף 158א1 בחוק התכנון והבניה, שכ”ה-1965 (להלן: “חוק התכנון והבנייה”), קובע, כי הצמדת יותר משני מקומות חניה לדירה אחת אפשרית אם היא תואמת את הוראות התקנות, או אם ניתן להצמדה מעין זו אישור רשות הרישוי המקומית.

בדברי ההסבר להצעת תיקון 39 אשר הוסיף את סעיף 158א1 לחוק מוגדרת תכלית התיקון כך:

“לפי חוק התכנון והבניה, התשכ”ה – 1965, יש להכשיר לכל בנין מקומות חניה שמספרם נקבע על פי תקן הקבוע בתקנות, בהתאם לשימוש המיועד של הבנין. 

לעתים קורה, ששטחי החניה שהוכשרו לבנין על פי התקן האמור, מוצמדים, כולם או חלקם, לדירה אחת; במקרים לא מעטים נעשה הדבר כדי לאפשר לבעל הדירה להשתמש בשטח שהוצמד לדירתו שלא למטרות חניה. מצב דברים זה גורם לכך שלמעשה אין מספר ראוי של מקומות חניה לבנין.

בכדי למנוע מצב זה מוצע לקבוע בחוק שאין להצמיד יותר משני מקומות חניה לדירה אחת אלא באישור הוועדה המקומית לתכנון ולבניה; כן מוצע לקבוע כי הוועדה לא תאשר הצמדה של יותר משני מקומות חניה לדירה אלא אם כן השתכנעה כי יש לכך הצדקה נוכח השימוש המיועד לדירה”.

מדברי ההסבר הנ”ל עולה, כי וועדה מקומית תאשר הצמדה של מעל שני מקומות חניה, מקום בו מקומות החניה אכן משמשים בפועל את בעלי הדירה לחנית כלי רכב, ואין מדובר בחניה המיועדת לשימוש אחר, וכאשר הוצמדו ליתר בעלי הדירות מקומות חניה על-פי התקן.

תקנות התכנון והבניה (הצמדת מקומות חניה), תשנ”ו-1996 (להלן: “התקנות”), שהותקנו מכוח סמכות השר בסעיף 158א לחוק התכנון והבנייה, הן שקובעות לעניין הצמדתן של מקומות חניה ליחידות בבניין. סעיף 2 בתקנות ההצמדה, קובע:

לכל דירה מותר להצמיד עד פי 1.5 ממספר מקומות החניה הקבועים לדירה בתקן, ולכל הפחות 2 מקומות חניה”.

על פי סעיף 2 בתקנות הנ”ל, ניתן אם כן להצמיד ליחידת מגורים, עד פי 1.5 מקומות חניה מכפי שנקבעו בתקנות התכנון והבניה (התקנת מקומות חניה), תשמ”ג-1983. בכך ריככו התקנות את הכלל שנקבע בסעיף 158א1 בחוק בתכנון והבניה, בהתאם לסמכות שהוקנתה בחוק למתקין התקנות. 

מתקין התקנות בעצם הקל מהכלל שנקבע בחוק ש”לא יוצמדו לדירה אחת יותר משני מקומות חניה”, אך לא התיר את הרסן לחלוטין, זאת על מנת שלא לסכל את תכלית תיקון החוק כפי שהובאה בדברי ההסבר לעיל. כך, התאפשר לבעל יחידה לקבל הצמדה של מקומות חניה עד פי 1.5 מתקן החניה אך אין אפשרות למצב בו כל מקומות החניה יוצמדו לדירה אחת וייעשה בהם שימוש שלא למטרות חניה.

במקרים בהם תקן חניה הרלוונטי לבניין הינו 2 מקומות חניה לכל דירה, הרי כי לכל דירה ניתן להצמיד עד פי 1.5, כלומר עד 3 מקומות חניה.

סוף דבר

רוצים לבצע רישום של בניין כבית משותף? זקוקים לייעוץ בנושא הצמדות? לכל שאלה אתם מוזמנים לפנות לעורך דין ממשרדנו בדף צור קשר, או בטל’ 054-3070820

האמור להלן אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב, ובכל מקרה מומלץ להיוועץ בעו”ד על מנת לעמוד על מלוא הזכויות. כל הפועל עפ”י האמור להלן בלבד מבלי להיוועץ בעו”ד, עושה זאת על אחריותו הבלעדית ומוותר בזאת על כל טענה ו/או תביעה כנגד כותב ו/או בעלי האתר.

נשמח לעמוד לשירותכם בכל עת!

הצמדת 3 מקומות חניה לדירה בית משותף

מלא פרטיך וניצור קשר בהקדם:

                Call Now Button דילוג לתוכן